INOMHUSKLIMAT -
VAD ÄR DET?
Inomhusklimat handlar om hur vi upplever miljön inomhus och påverkas därmed av flera faktorer, såsom: temperatur, luftfuktighet, luftkvalitet och luftcirkulation. Ett bra inomhusklimat är avgörande för både vår hälsa, komfort och förmåga att prestera – oavsett om vi befinner oss hemma, på jobbet eller i skolan.
När inomhusklimatet är bra känner vi oss pigga och mår bättre. Luften känns frisk, temperaturen är behaglig och vi slipper besvär som torr hud, trötthet eller huvudvärk. För personer med allergier eller astma är ett rent inomhusklimat särskilt viktigt, då det minskar mängden partiklar och allergener i luften. Dessutom minskar ett bra klimat risken för fuktskador och mögel, vilket i sin tur dels skyddar vår hälsa, dels byggnaden vi vistas i.
Omvänt kan ett dåligt inomhusklimat ha ett flertal negativa effekter. För hög eller låg temperatur, fukt, dålig ventilation och stillastående luft kan orsaka besvärliga hälsoproblem som andningsbesvär, irritation i ögon och slemhinnor, allergiska reaktioner eller återkommande och oförklarlig trötthet. Därutöver kan inomhusklimat även påverka vår koncentration, produktivitet och vårt humör negativt.
En avgörande faktor för inomhusklimatet är ventilationen. Genom effektiv ventilation byts gammal, förorenad luft ut mot ny, syresatt luft. Det hjälper till att transportera bort fukt, matos, damm, kemikalier och koldioxid – och genererar en friskare, mer hälsosam miljö. När ventilationen är dålig stannar den dåliga luften tvärtom kvar, och skapar en miljö som inte kommer att upplevas som särskilt trivsam.
Att till exempel investera i rätt utrustning, som spisfläktar och luftrenare, samt att säkerställa att ventilationssystemet fungerar som det ska, är därför viktiga steg för att skapa ett sunt och trivsamt inomhusklimat.
Det finns naturligtvis en rad olika anledningar till problem som trötthet, huvudvärk och allergier - men faktum är att din ventilation påverkar dig, ditt mående och din prestation mer än vad du tror. Och därför skadar det ju åtminstone inte att kolla den!

MER ÄN "BARA" LUFT
Att ha ett bra inomhusklimat handlar som tidigare nämnt inte bara om hur luften känns – det påverkar hur vi mår, hur vi presterar och hur våra hem fungerar i längden. När vi vistas inomhus större delen av dygnet, blir det ännu viktigare att miljön omkring oss är så hälsosam och trivsam som möjligt.Moderna bostäder och kontor är ofta väldigt täta för att spara energi, men det gör också att luften har svårare att cirkulera. Utan rätt ventilation kan inomhusluften snabbt bli förorenad av damm, kemikalier, fukt och koldioxid. När vi dessutom lagar mat, tänder ljus eller använder rengöringsmedel påverkar det också luftens kvalitet.
Viktigt att känna till är också att vissa grupper påverkas mer än andra av inomhusklimatet. Barn, äldre och personer med astma eller andra sjukdomar är extra känsliga för dålig luft och höga fuktnivåer. Ett friskt inomhusklimat minskar risken för luftvägsproblem, allergier och andra hälsobesvär, och kan göra stor skillnad i vardagen för dem som är mest utsatta och kan förbättra allergier, sömnsvårigheter och huvudverksproblematik.
HELHETEN VIKTIG
Inomhusklimat handlar också om sådant som ljus och ljud. Dålig belysning kan störa vår dygnsrytm och påverka både humör och sömn, medan störande ljud från fläktar, elektronik eller trafik kan göra det svårt att koppla av och koncentrera sig. Ett bra inomhusklimat är därför en helhetsupplevelse – där frisk luft, behaglig temperatur, rätt ljus och låg ljudnivå samverkar för att skapa en miljö där vi trivs.
NY TEKNIK = SMARTA LÖSNINGAR'
Med dagens teknik går det enkelt att hålla koll på inomhusklimatet. Det finns sensorer som mäter luftkvalitet, fukt och temperatur i realtid. Du kan få påminnelser när det är dags att vädra, byta filter eller justera temperaturen. Med smarta termostater, luftrenare och energieffektiva ventilationslösningar går det att skapa ett hälsosamt inomhusklimat – och samtidigt spara både energi och pengar.
SMÅ SAKER SOM GÖR STOR SKILLNAD
Det är inte alltid som det krävs stora insatser och investeringar för att förbättra inomhusmiljön, och man kan också hjälpa sitt inomhusklimat på vägen. Här är några enkla tips som verkligen kan göra skillnad i vardagen:
-
Vädra kort och effektivt, gärna flera gånger om dagen.
-
Undvik att möblera framför element och ventiler – det hindrar luftflödet.
-
Torka tvätt i rum med god ventilation, helst med fönster på glänt.
-
Håll koll på luftfuktigheten – särskilt i badrum och källare.
-
Rengör eller byt filter i din ventilation regelbundet.
-
Inred med gröna växter – vissa hjälper till att rena luften.

DITT INOMHUSKLIMAT PÅVERKAR MER ÄN DU TROR
Huvudvärk, trötthet eller koncentrationssvårigheter kan förstås bero på många olika saker – men ofta är inomhusluften åtminstone en del av förklaringen. Sammanfattningsvis är det därför lönsamt att vara medveten och uppmärksam. För att se över sin ventilation, bidrar till bättre inomhusklimat och är en direkt investering i såväl hälsa och välmående, som fastighetens livslängd.
